Kurikan geologia

Kurikan sedimenttikairaus

Kurikassa suoritettiin tieteellinen kairaus ja näytteenotto 9.-10.1.2025 Oulun yliopiston tutkimusta varten. Tutkimuksen tavoitteena on tarkentaa jääkausien välisen Eem-interglasiaalikauden sedimenttinäytesarjan tarkkuutta.

Kairaus toteutettiin Geomachine GM 200 -maaperäporakoneeseen kytketyllä mäntäkairalla, jota yleisesti käytetään allassedimenttien häiriintymättömään näytteenottoon. Paikalta otettiin kaksi näytettä eri syvyyksistä. Ensimmäinen näyte otettiin väliltä 31,80–36,50 metriä ja toinen sijoittui välille 38,00–45,50 metriä.

Kokenut kairaustiimi

Ryhmäkuva
Vasemmalta oikealle: Juha Pekka Lunkka, Niko Putkinen, Jarno Moilanen, Petri Pehkonen, Seppo Putkinen ja Tiina Eskola.

Kairauksen suorittaneessa kuusihenkisessä tiimissä oli runsaasti kokemusta ja osaamista. Rambollin porarit Petri Pehkonen ja Jarno Moilanen ovat työskennelleet Kurikan alueella jo useiden vuosien ajan, ja kairaustiimiä täydensi jo eläkepäiviään viettävä Seppo Putkinen.

Oulun yliopistosta paikalla oli professori Juha Pekka Lunkka ja yliopistonlehtori Tiina Eskola. Geologian tutkimuskeskusta edustamassa oli erikoistutkija Niko Putkinen, joka on ollut mukana Kurikan geologisissa ja hydrogeologisissa tutkimuksissa alusta lähtien.

Kairauksen onnistuminen ei ollut mikään itsestäänselvyys, sillä vastassa oli useita haasteita.

Haasteet tiiviissä sedimentissä

Kohteena olleet allassedimentit sijaitsevat nyt meneillään olevan lämpökauden allassedimenttien, ja sitä edeltävän jääkauden synnyttämien moreenien alla. Mannerjäätikön painosta kohteen Eem-intergasiaalissa kerrostuneet sedimentit olivat hyvin tiukkaan pakkautuneita, mikä hankaloitti näytteen tunkeutumista näyteputkeen.

Tiimi onnistui kuitenkin suorittamaan kairauksen ja siirtämään näytteet varastoon odottamaan jatkokäsittelyä. Seuraavaksi näytteet avataan, preparoidaan ja analysoidaan.

Otollinen tutkimusympäristö

Yliopistonlehtori Tiina Eskolan mukaan alueen paksut moreeninalaiset orgaaniset sedimenttikerrostumat ovat harvinaisia ja tarjoavat tutkijoille ainutlaatuisen mahdollisuuden muinaisen ympäristön tutkimukseen. Nämä kerrostumat toimivat arkistona, josta voidaan selvittää muinaista kasvillisuutta, ilmasto-olosuhteita ja sedimenttien kerrostumisen aikaisen vesialtaan vedenlaatua.

Kurikan sedimenttinäytteistä tutkitaan mikrofossiilisisällön lisäksi myös sedimentin fysikaalisia ja geokemiallisia ominaisuuksia, ja orgaanisen sedimenttikerroksen mahdollista vaikutusta alueen pohjaveden laatuun.

Merkittävä tutkimus tulevaisuuden kannalta

Tutkimus on tieteellisesti merkittävä projekti, joka syventää ymmärrystä alueen geologisesta historiasta. Tulokset edistävät paitsi muinaisen ympäristön tutkimusta, myös alueen pohjaveden laadun ja hydrogeologian hallintaa tulevaisuudessa.